Senohrad a územie Lešti oslobodili pred 73 rokmi

23.02.2018 Krupina

Senohrad/Lešť 23. februára (TASR) - Oslobodenie obce Senohrad v okrese Krupina vo februári 1945 a tiež územia, na ktorom dnes stojí Centrum výcviku Lešť, si v piatok, 23. februára 2018 pripomenuli pietnym podujatím tamojší obyvatelia spolu so zástupcami Ministerstva obrany SR a Veľvyslanectva Rumunska na Slovensku.

Ako počas spomienky uviedla starostka Senohradu Oľga Bartková, boje o obec trvali šesť týždňov a padlo počas nich desať obyvateľov dediny. "Ako sa píše v obecnej kronike, prví vstúpili v ranných hodinách 26. februára 1945 do obce rumunskí vojaci," povedala TASR. Pri oslobodzovaní územia, ktoré dnes zaberá výcvikový priestor Lešť i neďaleký Senohrad, zahynulo približne 560 Rumunov.

"Považujem za dôležité, aby sa nikdy nezabudlo na to, že mier nie je nikým a ničím garantovaný a sloboda je hodnotou, ktorá sa nedá vyvážiť ani tými najčírejšími diamantmi. Z dejín sa treba poučiť a preto je dôležité, aby sme ich poznali. A to nie len my, ktorí o hrôzach vojny vieme z rozprávania rodičov, ale aj generácie, ktoré vojnu poznajú našťastie už iba z učebníc," uviedol v príhovore minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

Pri oslobodzovaní celého územia Česka a Slovenska padlo až 34.500 vojakov Rumunska. Podstatná časť z tých, ktorí zahynuli na Slovensku, je pochovaná na cintoríne vo Zvolene (asi 10.400).

Pietna spomienka pri príležitosti 73. výročia oslobodenia, sa v piatok uskutočnila aj v neďalekom Centre výcviku Lešť.
 

Vyberte región